user_mobilelogo
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een onlangs door de Europese Unie opgestelde plan goedgekeurd dat politiediensten de mogelijkheid geeft pc's van verdachten op afstand te doorzoeken en informatie met andere lidstaten te delen.

De voorstellen vormen onderdeel van een door de Raad van de Europese Unie opgestelde strategie om cybercrime beter te bestrijden, en zijn gericht op het versterken van de samenwerking binnen de kaders van bestaande wetgeving in de lidstaten. Ze voorzien in de mogelijkheid dat de Britse politie pc's in opdracht van een ander land doorzoekt, of omgekeerd.

Bij dergelijke grensoverschrijdende online huiszoekingen zitten er wellicht haken en ogen aan de plannen. Het Verenigd Koninkrijk zou bijvoorbeeld aan Duitsland kunnen vragen om de computer van een daar wonende verdachte te doorzoeken, maar in dat land is daartoe een gerechtelijke toets vereist. In het Verenigd Koninkrijk is het echter al enige jaren toegestaan om zonder gerechtelijk bevel computerhuiszoekingen te houden, aldus Richard Clayton van de Universiteit van Cambridge tegenover Zdnet: de handtekening van een hoofdofficier van de politie is voldoende.

Clayton denkt zal de Britse politie voor een computerdoorzoeking uit het oogpunt van betrouwbaarheid het liefst een woning binnen zal gaan om daar bijvoorbeeld een keylogger of trojan te installeren, dan zich via een drive-by-download of een e-mail-attachment toegang tot een pc te verschaffen. Maar ook het kraken van een wifinetwerk zou geschikt worden geacht. Cybercrime-expert Peter Sommer van de London School of Economics heeft echter zijn twijfels over hacken door de politie, schrijft BBC News: de meeste antimalwareprogramma's zouden de hacksoftware detecteren, en bovendien is bewijsmateriaal dat op deze manier is verkregen lastig in de rechtzaal te gebruiken, omdat aangetoond moet worden dat er niet mee is geknoeid. In Nederland is de politie positief over de opsporingsmethode, maar een juridisch kader ontbreekt.

Wanneer de Europese voorstellen geïmplementeerd zullen zijn is overigens nog onduidelijk. Brussel wil binnen vijf jaar een gezamelijke Europese strategie om cybercrime aan te pakken, maar een harde deadline is dat niet. Met de goedkeuring van de plannen door het Verenigd Koninkrijk zal dit land beginnen om de voorstellen samen met het Europese Parlement uit te werken.
 
bron: tweakers.net