user_mobilelogo
Onderzoekers van het Intel Research Seattle Lab hebben tijdens een bijeenkomst in San Diego een demonstratie gegeven van een techniek waarmee elektronica zijn energie via radiofrequente straling kan opvangen.


Testopstelling voor opvangen rf-energie
Het apparaat dat de Intel-medewerkers tijdens de Rawcon-bijeenkomst demonstreerden, bestond uit een combinatie van een thermometer met een hygrometer, en een lcd-scherm om de meetgegevens af te lezen. Het geheel voorzag in zijn energiebehoefte van 60 microwatt door rf-energie van een tv-zendmast op een afstand van 4,1 kilometer op te vangen. De gebruikte technologie, Wireless Ambient Radio Power oftewel WARP genoemd, maakt gebruik van een tv-antenne en een viertraps-circuit om de energie te benutten. Op een weerstand van 8kOhm werd een spanning van 0,7V gemeten, equivalent aan 60 microwatt.

De elektronica die de energie uit de radiofrequente straling wist op te pikken, is grotendeels identiek aan de techniek die in een vergelijkbare toepassing wordt gebruikt. Dit platform, bedoeld om op een afstand van enkele meters rfid-sensors uit te lezen, wordt Wireless Identification and Sensing Platform genoemd. WISP-modules verbruiken tussen de 2 microwatt en 2 milliwatt, die geleverd worden door een uhf rfid-lezer en zijn onder meer bedoeld om sensors data te laten verzamelen en verzenden, zonder dat deze batterijen nodig hebben. Volgens een van de onderzoekers die de WARP-techniek demonstreerde, verdubbelt de afstand waarop een apparaat draadloos van stroom kan worden voorzien ruwweg elke vier jaar. Dat zou voornamelijk te danken zijn aan de toenemende efficiëntie van de gebruikte circuits.
 
bron: tweakers.net