user_mobilelogo

Door elektrodes in een boom te prikken, kan een geringe hoeveelheid elektriciteit worden afgetapt. De prik die een boom kan leveren is vooralsnog ontoereikend voor alledaagse toepassingen, maar speciale elektronica kan erop werken.

Wanneer een elektrode in een boom en een tweede elektrode in de omringende grond wordt geprikt, kan een kleine elektrische stroom worden afgetapt. Tot een jaar geleden was de gangbare theorie over de herkomst van die elektriciteit dat dezelfde redox-reactie die verantwoordelijk is voor het opwekken van stroom door twee elektrodes van verschillende metalen in een aardappel of een stuk fruit te steken, ook bij boom-elektriciteit een rol speelde.

De elektrode in een boom en die in de grond mogen echter van hetzelfde materiaal gemaakt zijn, hetgeen die klassieke uitleg uitsluit. Een nieuwe theorie, geopperd door MIT-onderzoekster Andreas Mershin, stelt dat een verschil in pH-waarde tussen de boom en de grond verantwoordelijk is voor het potentiaalverschil. De spanning die een boom levert, is met 20mV tot enkele honderden millivolts echter te gering voor praktische toepassingen. Elektrotechnicus Babak Parviz van de Washington-universiteit heeft echter een zogenoemde voltage boost converter ontwikkeld om de spanningen te benutten.

De versterker slaat gestaag lading op en kan periodiek een bruikbare spanning leveren van 1,1V. Teneinde de booster op gezette tijden zijn spanning te laten afgeven, ontwikkelde Parviz een klok die eveneens door de boom van spanning wordt voorzien. De klok dankt zijn timing aan een quantumtunneling-effect van elektronen door een isolator en vergt 350mV en slechts één nanowatt. De spanning die bomen kunnen leveren, zou in de toekomst kunnen worden ingezet om sensors aan te drijven die ecologische metingen aan de boom en de directe omgeving doen.

Spanningsversterker voor bomen
bron: tweakers.net