user_mobilelogo
De Nasa heeft een test met een naar internet gemodelleerd interplanetair communicatienetwerk succesvol uitgevoerd. Er werden tientallen plaatjes tussen de aarde en een ruimtesonde verstuurd.
Het gewone internetprotocol, tcp/ip, is niet erg geschikt voor gebruik in de ruimte. Ruimtesondes zijn vaak zeer ver van de aarde verwijderd, zodat de pingtijd wel heel erg groot wordt. Communicatie naar Mars bijvoorbeeld duurt, afhankelijk van de stand van de planeten, tussen de 3,5 en 20 minuten. Een ander probleem is dat de communicatie soms langdurig onmogelijk kan zijn, bijvoorbeeld als een ruimtevaartuig zich achter een planeet bevindt.
Om deze problemen de baas to worden heeft de Nasa een nieuw protocol ontwikkeld, dat Disruption Tolerant Networking is genoemd. Dit protocol gaat niet uit van een continue verbinding, en packets die niet onmiddellijk kunnen worden doorgestuurd worden niet weggegooid, maar opgeslagen tot de verbinding weer beschikbaar is. Ook houdt dtn rekening met de soms lange vertraging als gevolg van de grote afstanden.
Het voordeel van 'ruimte-internet' is dat verbindingen met ruimtesondes veel gemakkelijker kunnen worden opgezet dan momenteel het geval is. Volgens de huidige methode moet iedere verbinding moeizaam met hand worden opgezet; met dtn gaat het automatisch.
Een test die de afgelopen maand met het nieuwe netwerk werd gehouden, is succesvol verlopen, meldt Science Daily. Bij de test werd gebruik gemaakt van tien knooppunten, waarvan er één een echte ruimtesonde was en negen andere gesimuleerd werden op aarde. De echte sonde was de Epoxi, die zich momenteel op meer dan 32 miljoen kilometer van de aarde bevindt en op weg is naar de komeet Hartley 2. De negen gesimuleerde knooppunten stelden toestellen op en rond Mars voor.
De nu afgesloten test is de eerste van een serie tests die uiteindelijk de bruikbaarheid van de nieuwe techniek in de ruimte moeten gaan aantonen. De Nasa hoopt dat het interplanetaire internet nieuwe soorten ruimtemissies mogelijk maakt. Missies waarbij veel toestellen betrokken zijn, zullen heel wat makkelijker uit te voeren zijn met het nieuwe netwerk. Ook de communicatie met astronauten op de maan zou er betrouwbaarder door kunnen worden.
 
bron: tweakers.net