user_mobilelogo
Een dochterbedrijf van Nuon wil in 2010 beginnen met de massaproductie van zonnecelfolie, waar de Universiteit Utrecht octrooi op heeft. Volgens een van de uitvinders kan het folie binnen enkele jaren concurreren met 'grijze stroom'.

Zonnecelfolie
Zonnecelfolie heeft vele voordelen boven gangbare zonnecelpanelen. Het is onbreekbaar, licht van gewicht en buigzaam, waardoor het in rollen geproduceerd kan worden. De productie van het folie is bovendien stukken goedkoper dan die van traditionele zonnecellen, omdat de laag silicium honderden malen dunner is. 

De flexibele zonnecel werd in 1996 uitgevonden door onderzoekers van Akzo Nobel en de Universiteit van Utrecht, die het octrooi op het folie bezit. Het productieproces is ontwikkeld door het Helianthos-consortium, dat bestond uit de Universiteit van Utrecht, Akzo Nobel, de TU Delft, de TU Eindhoven en TNO. In 2006 werd Helianthos overgenomen door Nuon, dat in Arnhem een proeffabriek aan het bouwen is en de flexibele zonnecel in 2010 op de markt wil brengen.

De ontwikkeling van het folie en het productieproces gaat ondertussen verder, aldus Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit van Utrecht. "Zo gaan we met nieuwe nanomaterialen meer energie uit het zonlicht halen en nog goedkopere dunnelaagtechnieken ontwikkelen. Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië, en in 2015 ook in Nederland"