user_mobilelogo

.be is het topleveldomein van België. Voor een klein land als België is het een erg populair domein. Een klein land in oppervlakte maar een grote internationale speler met Brussel als hoofdstad van Europa.

Registratie

.be domeinen kunnen geregistreerd worden vanuit ieder land. Ongeveer één vijfde van de huidige .be domeinen is zodoende in handen van Nederlandse webhosts. De lezersdoelgroep van .be sites is vooral het Belgische publiek. Een doelgroep die daarom uitstekend te bereiken is met een eigen .be domein.

Geschiedenis

Voor het gewone publiek is .be een relatief jonge extensie. Pas vanaf 2000 is het vrij te registreren. Het kwam toen in handen van de huidige beheerder, de non-profitorganisatie DNS Belgium, nadat het vanaf de oprichting in 1989 in handen was geweest van de Katholieke Universiteit Leuven.
 
In de laatste maanden van 2005 hield DNS een actie waarbij het mogelijk was om gratis een .be domein te registreren, een actie die ervoor zorgde dat het totaal aantal geregistreerde .be domeinen in één klap verdubbelde.
 
Het 900.000ste .be domeinnaam http://artchaud.be werd geregistreerd in april 2009, door de beeldend kunstenaar Geert Opsomer.
 
In 2009 werd tevens bekend dat de Vlaamse regering van plan is om een drieletterige extensie voor Vlaanderen op te richten. Dit zal waarschijnlijk .vla, .vln of .fla worden. Misschien krijgt .be er dus binnenkort een klein broertje bij.