user_mobilelogo

.net is een van de populairste generieke topleveldomeinen. Het is een uitstekend alternatief voor .com en ook aantrekkelijk voor wie zijn niet-commerciële site een professioneel tintje wil geven.

Geschiedenis

.net maakte deel uit de oorspronkelijke zes extensies die gezamenlijk werden opgericht in 1985. Buiten .net waren dit .com, .edu, .gov, .mil, .org en .arpa. De bedoeling was dat iedere extensie een andere doelgroep zou bedienen: .edu was bijvoorbeeld bedoeld voor educatieve doeleinden, .com voor bedrijven (‘companies’) en .net was bedoeld als extensie voor netwerkproviders.

Omdat er geen officiële restricties waren verbonden aan het gebruik van een .net extensie, werd het in de praktijk direct al veel breder gebruikt dan alleen door netwerkproviders. Zo wordt het nog altijd vaak gebruikt als alternatief voor .com: als een bepaald .com domein al geregistreerd is, wordt uitgeweken naar de .net variant.

Omdat .com een commerciële indruk maakt, is .net daarnaast uitgegroeid tot een extensie voor websites die een internationale en betrouwbare indruk willen maken, maar niet gerelateerd zijn aan commerciële activiteiten.

Overig gebruik

.net is ook populair in Rusland, doordat ‘net’ de Romeinse spelling is van het Russische woord ‘???’, dat ‘niet’ betekent. Hier wordt op komische wijze gebruik van gemaakt door sites als http://www.mozga.net, waarvan de url vertaald kan worden als ‘er is geen brein’.

Het .net domein is tegenwoordig in beheer van VeriSign. .net domeinen kunnen zonder restricties worden geregistreerd voor minimaal 1 en maximaal 10 jaar.

Transfer

Een overdrachtsperiode kan tot 6 dagen duren. Gedurende deze tijd kan de huidige provider of de eigenaar de overdracht weigeren.

Na een sucesvolle transfer zal de registratieperiode verlengen met 1 jaar, tenzij de transfer werd aangevraagd tijdens de 'auto-renew grace period' bij de vorige registrar.