user_mobilelogo

.nl is het topleveldomein van Nederland.  Voor iedere onderneming die zich (ondermeer) richt op de Nederlandse markt, is het dan ook een uitstekend idee om een eigen .nl domein aan te vragen.

Registratie

Een .nl is zonder moeite aan te vragen door bedrijven of particulieren met een postadres in Nederland. Het kan worden geregistreerd voor minimaal en maximaal 1 jaar.

Het aanvragen van een eigen .nl domein is daarom een essentiële stap als u uw bedrijf een online identiteit wilt geven en mee wilt tellen op de Nederlandse markt. Maar ook een persoonlijke website met foto’s, een weblog, of een website om uw persoonlijke hobby te promoten, maakt een goede, serieuze indruk met een .nl extensie.

Geschiedenis

.nl was het eerste actieve landgebonden domein, of ccTLD (‘country code top-level domain’). Het werd actief in 1986 met de registratie van de website http://www.cwi.nl door Piet Beertema van het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica). Hierdoor werd Nederland het tweede land na de Verenigde Staten dat aangesloten was op het internet. Het allereerste .nl-domein, http://www.cwi.nl, is trouwens tot op de dag van vandaag actief.

Beertema bleef tot 1996 beheerder van .nl. Sinds 1996 wordt het beheerd door SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland), waarvan Beertema een van de drie oprichters is.

Beschikbaarheid

In juni 2009 waren er maar liefst 3.440.890 .nl domeinen geregistreerd. Daarmee staat de extensie op nummer 4 in de ranglijst van populairste ccTLD’s - na .cn, .de en .uk. Dit neemt echter niet weg dat er nog altijd talloze interessante .nl-adressen open staan voor registratie.