user_mobilelogo
Ontwikkelaars bij Google experimenteren met auto's die zich autonoom kunnen verplaatsen in het verkeer. Een zevental voertuigen zou al 1600 kilometer hebben weten af te leggen zonder dat de chauffeur naar het stuur moest grijpen.

Google heeft zeven 'zelfrijdende' auto's in de VS op het openbare wegennet getest. In totaal zou met de voertuigen circa 225.000 kilometer zijn afgelegd, waarbij op bepaalde momenten de chauffeur wel moest ingrijpen. Toch zouden tijdens tests in het dagelijkse verkeer gedurende 1600 kilometer geen ingrepen nodig zijn geweest.

De auto's bepalen hun positie ten opzichte van de weg en het overige verkeer met behulp van camera's, sensoren en lasers. Ook gebruikt de software gedetailleerd kaartmateriaal. De afgelegde routes zijn voor de proeven vastgelegd door 'normale' chauffeurs.

De technologie die Google heeft gebruikt is deels afkomstig van ontwikkelaars die meedoen aan de Darpa Challenge, een wedstrijd waarbij autonoom opererende voertuigen het tegen elkaar opnemen. Google benadrukt dat tijdens de proeven te allen tijde een chauffeur achter het stuur van de testvoertuigen zat om eventueel in te grijpen. Op de passagiersstoel nam een software-ontwikkelaar plaats om zo de aanstuursoftware in de gaten te kunnen houden.

Google stelt dat zelfsturende auto's op termijn het aantal verkeersslachtoffers drastisch kan laten dalen. Volgens schattingen zouden jaarlijks 1,2 miljoen mensen de dood vinden in het verkeer, maar met autonoom opererende voeruigen zou dit mogelijk kunnen halveren. Daarnaast zou het wegennet efficiƫnter benut kunnen worden.

Naast de experimentele voertuigen van Google werkt ook de TU Braunschweig aan 'zelfrijdende' voertuigen.

bron: tweakers.net