user_mobilelogo

Auteursrechtenorganisatie Sabam eist van Belgische internetaanbieders een vergoeding van 3,4 procent per abonnement. De isp's en de minister voor Ondernemen hebben het sturen van facturen door Sabam scherp veroordeeld.

Sabam stuurt de facturen aan internetaanbieders omdat ze de mogelijkheid bieden om auteursrechtelijk beschermde werken te downloaden en uit te wisselen. De organisatie noemt dit een 'mededeling aan het publiek' van werken waarop auteursrecht rust. In de Belgische auteurswet van 1994 staat dat auteurs worden vergoed voor elke 'publieke mededeling' van content. Sabam stuurt tien isp's daarom een brief met het verzoek om 3,4 procent van de internetabonnementsprijs te betalen, wat volgens de organisatie neerkomt op één euro per abonnee per maand.

De belangenbehartiger benadrukt dat een dergelijke licentie 'in geen geval een legalisering van al wat op internet gebeurt' inhoudt. "De licentie is alleen bedoeld om de mededeling aan het publiek te legaliseren en staat los van alle andere activiteiten, zoals gratis of tegen betaling uploaden, downloaden of streamen." Er zouden al meer dan een jaar onderhandelingen zijn over het tariefplan. Sabam hoopt dat de providers de licentiekosten niet doorberekenen aan klanten.

De woordvoerder van Belgacom reageert tegenover De Standaard verbolgen over het versturen van de facturen: "Het plan is gebaseerd op hun interpretatie van de wet, maar die is juridisch niet onderbouwd." Ook de woordvoerder van Vincent Van Quickenborne, de Belgische Minister van Ondernemen en Vereenvoudigen, veroordeelt de actie. "De minister heeft aan de controlediensten van de FOD Economie gevraagd om te controleren of dit in strijd is met de auteurswet."

Sabam verwacht dat vrijwel alle isp's de facturen gaan betalen, maar Isabelle de Vinck, woordvoerster van de Belgische Internet Service Providers' Association, denkt hier anders over. "Eerder het omgekeerde. Dit is een voorbeeld van hoe het niet moet. We zijn principieel tegen een heffing op internet, want daar gaat dit in feite over", zegt ze tegen Tweakers.net. Ze wijst erop dat er al heffingen voor schijfjes, usb-sticks, mp3-spelers en externe harde schijven in België bestaan. "Consumenten gaan dus dubbel betalen. Internetaanbieders zijn hier niet blij mee, juist niet nu ze hard werken aan het opzetten van legale projecten." Zo gaat Belgacom samenwerken met de streamingdienst Deezer.

bron: tweakers.net