user_mobilelogo

De ceo van Seagate voorspelt moeilijke tijden voor de hdd-industrie. Volgens de topman zal het zeker nog tot eind 2012 duren voor de productie weer op het oude niveau is. Tegelijkertijd zijn er berichten dat de prijzen desondanks kunnen dalen.

De fabrieken van Seagate in Thailand zijn zelf nauwelijks getroffen door de overstromingen. Voor elke drive die de fabrikant er assembleert, zijn echter onderdelen nodig van ongeveer 130 leveranciers, waarvan er vele wel te kampen hebben met enorme wateroverlast. Deze week verschenen berichten dat het productieniveau voor de zomer weer op peil zou zijn, maar de ceo van Seagate, Stephen J. Luczo, is tegenover Bloomberg een stuk pessimistischer. "Dit gaat een stuk langer duren dan iedereen nu aanneemt, minstens tot het eind van 2012. Tegen die tijd zal de vraag gestegen zijn."

Volgens de directeur wordt het interessant om te zien welke partijen voorraden in handen krijgen. Luczo claimt dat sommige bedrijven er al 250 miljoen dollar hebben geboden om capaciteit te reserveren. De verwachting is dat oem's vooraan de rij staan. Ondertussen zouden onderdelenmakers bezig zijn machines naar droge locaties te transporteren, waarbij dit zelfs via gaten in de daken zou moeten gebeuren. Relocaties zijn tijdrovend en ook zal het nog een tijd duren voor de machines weer volledig functioneel zijn, afhankelijk van het feit in welke mate er waterschade is.

Seagate heeft volgens Digitimes zijn leveringen met 10 tot 18 procent naar beneden bijgesteld. De fabrikant zou verwachten dat alle fabrikanten in het vierde kwartaal 110 tot 120 miljoen hdd's kunnen leveren, terwijl er vraag zou zijn naar 180 miljoen stuks. Positief voor de hdd-industrie is dat de vraag naar pc's in de VS en Europa momenteel erg laag is.

Mogelijke hdd-leveringen Q3-Q4 2011 (in miljoen stuks)
FabrikantQ3Q4
Western Digital 58 22-26
Seagate 50 41-45
Hitachi 32-32 20
Toshiba 22 12
Digitimes heeft Samsung om onbekende redenen niet meegenomen bij de leveringscijfers

Tegelijkertijd bericht opnieuw Digitimes dat retailers in de kanalen al bezig zijn om de voorraden die ze hebben opgebouwd weg te werken, in afwachting van een stijging van de productie begin 2012. Meerdere partijen in de verkoopketen zouden voorraden aangelegd hebben om in december te profiteren van de hoge vraag en dito prijzen. Die vraag lijkt echter tegen te vallen. Meerdere partijen zouden daarom de prijzen aan het verlagen zijn. Overigens lijken de hdd-prijzen in de Pricewatch zich ook te stabiliseren.

bron: tweakers.net