user_mobilelogo

De Belgische minister van Financiën heeft van de nationale privacycommissie toestemming gekregen om een algemene databank op te richten voor de Belgische belastingdienst. Nu hebben alle fiscale diensten nog hun eigen databank.

De Belgische databank wordt opgericht om het werk van de belastingcontroleurs gemakkelijker te maken, meldt de Belgische financiële krant De Tijd. Die overkoepelende databank zal gebruikt worden om alle gegevens die de belastingdienst verzamelt, samen met de gegevens van de overige overheidsdiensten op te slaan. De verschillende afdelingen van Financiën, zoals die voor de inkomensbelasting, voor de verkeersbelasting en voor de btw, hebben hun gegevens nog allemaal apart opgeslagen.

Met de voorgestelde centrale database kan worden opgemerkt hoe iemand bijvoorbeeld een hoge verkeersbelasting betaalt omdat hij in een dure auto rijdt, terwijl een laag inkomen wordt aangegeven. Gegevens zouden ook automatisch van de verschillende diensten kunnen worden opgevraagd, wat voordien niet mogelijk was.

Elk gebruik van de databank wordt geregistreerd, zoals al het geval is bij de politiedatabank. Ook zullen de gegevens versleuteld zijn. Omdat alle overheidsdiensten toegang krijgen tot de databank, moet het beroepsgeheim van de ambtenaren worden uitgebreid. Het voorstel ligt al vijf jaar klaar, maar voor de werkelijke wetswijziging moest de privacycommissie eerst zijn toestemming geven. Vijf jaar geleden gaf de commissie die toestemming niet, omdat er te weinig garanties waren en te veel bezwaren met betrekking tot de privacy.

bron: tweakers.net