user_mobilelogo
Europa is de wirwar aan nationale regels op het gebied van e-commerce beu. De EC stelt daarom een nieuwe richtlijn voor, waarin onder meer wordt bepaald dat kopers veertien dagen de tijd krijgen om een gekocht product terug te sturen.
De huidige Europese regelgeving die consumenten moet beschermen bij aankopen via internet, is gebaseerd op vier richtlijnen waarin de minimumvoorschriften zijn vastgelegd. Volgens de Europese Commissie hebben landen de afgelopen jaren daar eigen wetten en regels aan toegevoegd, waardoor een lappendeken van 27 verschillende rechtenstelsels is ontstaan. Om hier een einde aan te maken heeft de Europese Commissie voorstellen gedaan om online-kopers op Europees niveau meer rechten te geven en tegelijkertijd het winkelen via internet en in winkels te vergemakkelijken.
Als de nieuwe richtlijn wordt aangenomen, zal dit onder meer in Nederland een flinke impact hebben op de markt voor internetaankopen, waar niet alle webwinkels onverdeeld gelukkig mee zullen zijn. Zo wordt in het voorstel de huidige afkoelingsperiode, waarin consumenten een online gekocht product zonder opgaaf van reden kunnen terugsturen, verdubbeld tot veertien dagen. Bovendien moeten webwinkels een gemakkelijk te gebruiken formulier hebben waarmee consumenten de koop gedurende de afkoelingsperiode ongedaan kunnen maken.
Ook worden ondernemers verplicht om bestelde producten binnen dertig dagen te leveren. Als dit niet haalbaar is, heeft de consument recht op terugbetaling. Het aankoopbedrag moet dan binnen zeven dagen na de uiterste leverdatum zijn terugbetaald. Een ander opvallende bepaling is dat de handelaar verantwoordelijk blijft voor het verkochte product tot de consument het in bezit heeft, ongeacht in welk EU-land het product is gekocht.
De EC grijpt de nieuwe richtlijn verder aan om op Europees niveau nieuwe garantiebepalingen vast te leggen. De consument moet recht op reparatie, vervanging, korting of schadevergoeding krijgen als een geleverd product ondeugdelijk blijkt.
De wens om de huidige vier richtlijnen te vereenvoudigen werd in juni al bekendgemaakt. Wanneer de nieuwe richtlijn van kracht wordt, is niet bekend. Deze moet eerst worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad van Ministers.