user_mobilelogo

Toshiba gaat zich op de levering van zakelijke laptops richten en zich wat consumentenlaptops betreft alleen nog op de Japanse en Amerikaanse markt concentreren. De stap is onderdeel van een omvangrijke reorganisatie, die 6800 banen kost.

Toshiba kondigde maandag aan een jaarverlies van 550 miljard yen te verwachten, omgerekend is dat 4,17 miljard euro. Om het tij te keren voert het Japanse concern een omvangrijke reorganisatie door die 6800 banen kost bij de Lifestyle Products & Services-tak, waar onder andere de pc- en tv-bedrijfsonderdelen onder vallen. Het gaat om 30 procent van het totale personeelsbestand en de ontslagronde moet op 31 maart 2016 een feit zijn.

Bij die pc-tak gaat Toshiba kosten verlagen, onder andere door medewerkers te ontslaan, al is niet duidelijk hoeveel. De fabrikant schroeft zijn pc-verkopen, die voornamelijk uit laptops bestaan, flink terug en gaat zich wereldwijd alleen nog op de zakelijke markt richten. Toshiba concentreert zich met consumentenlaptops alleen nog op de Amerikaanse en Japanse markt, meldt het bedrijf in een verklaring.

Het aantal productplatformen zal tot minder dan een derde van het huidige aantal teruggebracht worden en Toshiba zal het ontwerpen en produceren van pc's volledig in eigen handen nemen. Hiertoe wordt de pc-tak, de Personal & Client Solutions Company, per 1 april afgesplitst en ondergebracht bij Toshiba Information Equipments. Daarnaast overweegt Toshiba een alliantie met een derde partij wat betreft zijn pc-business. Begin december verscheen het gerucht dat Toshiba, Fujitsu en Vaio onderhandelden om hun pc-takken samen te voegen.

Ook het tv-bedrijfsonderdeel krijgt met veranderingen te maken. Toshiba verkoopt een tv-fabriek in IndonesiĆ« en zal in Afrika en het Midden-Oosten overstappen op een licentiemodel, waarbij Egyptische joint-ventures de productie en verkoop van toestellen onder de Toshiba-merknaam voor hun rekening nemen. In Europa en de VS hanteert Toshiba al een licentiemodel op de tv-markt.

Toshiba kwam in grote problemen nadat een boekhoudschandaal aan het licht kwam. Het concern had jarenlang zijn resultaten veel te positief voorgesteld: in zeven jaar tijd verdiende Toshiba 115 miljard yen minder dan gepubliceerd, omgerekend ongeveer 862 miljoen euro. De aandelen kwamen hierdoor in een vrije val terecht.

bron: tweakers.net