user_mobilelogo

Het ziekenhuis CHwapi in Doornik in Wallonië is afgelopen zondag slachtoffer geworden van een ransomwareaanval. Artsen kunnen niet bij dossiers. Niet-urgente onderzoeken en afspraken zijn uitgesteld.

De aanval vond zondagavond plaats en maandagochtend waren nog steeds tachtig servers van het ziekenhuis versleuteld. Dat maakt dat de communicatie intern en extern bemoeilijkt is, artsen dossiers en onderzoekuitslagen van patiënten niet meer kunnen inzien, ambulances naar andere ziekenhuizen worden doorverwezen en ongeveer honderd niet-urgente afspraken zijn uitgesteld.

De directeur van het CHwapi-ziekenhuis, Didier Delval, meldt tegen RTBF dat er tot dusver geen losgeld geëist is en dat er geen aanwijzingen zijn dat er data is gestolen bij de aanval. Zijn organisatie heeft de hulp van deskundigen ingeschakeld om weer toegang tot gegevens te kunnen verkrijgen.

"Het hacken van het computersysteem van een ziekenhuis is als het hacken van een organisatie die al onder grote druk staat", stelt Olivier Bogaert, commissaris van de Computer Crime Unit van de Federale Politie. Volgens hem misbruiken criminelen dit om organisaties aan te moedigen het losgeld snel te betalen.

bron: tweakers.net