user_mobilelogo

Hitachi heeft zijn Deskstar-serie uitgebreid met een harde schijf die een opslagcapaciteit van 4TB heeft. Het vorige opslagrecord bedroeg 3TB voor een enkele 3,5"-harde schijf. De 4TB-Deskstar is los en als externe schijf verkrijgbaar.

 

De Hitachi 4TB Deskstar 5K4000 is, zoals de naam aangeeft, een harde schijf met een capaciteit van 4TB. De platters van de drive draaien met 5900 toeren per minuut, waardoor de schijf tegelijk stiller en zuiniger zou zijn dan drives met 7200rpm-platters. Volgens Hitachi bedragen de besparingen op energie 28 procent en is de geluidsproductie 25 decibels. Verdere specificaties zijn onder meer een cachegeheugen van 32MB, een sata-600-interface en een opgenomen idle-vermogen van 4,9W.

De 4TB-drive is verkrijgbaar als een inbouwdrive die als 'kit' geleverd wordt. De kit omvat echter weinig meer dan schroeven, een handleiding en software. De drive is ook als externe harde schijf verkrijgbaar en luistert dan naar de naam Touro Desk External Drive. De externe Touro-drive is voorzien van een usb 3.0-interface en kreeg een adviesprijs van 420 dollar. De kale drive wordt al mondjesmaat geleverd in Japan, maar zal pas begin 2012 in significante hoeveelheden verkrijgbaar zijn, voor een adviesprijs van 400 dollar.

Hitachi Deskstar 5K4000
bron: tweakers.net