user_mobilelogo

Apple levert bij Chinese iPhones gratis een adapter van de eigen 30-pinsconnector naar micro-usb. In Europa is micro-usb verplicht op alle nieuwe modellen sinds eind vorig jaar, maar in China geldt die verplichting vooralsnog niet.

Microusb-adapter AppleApple is een van de ondertekenaars van een overeenkomst tussen telefoonmakers waarin zij verklaren gebruik te maken van micro-usb. De Europese overeenkomst vermeldt dat nieuwe modellen die vanaf een jaar na de standaardisering van de exacte eisen uitkomen, moeten zijn uitgerust met de mogelijkheid om de telefoon te laden via een micro-usb-poort. De iPhone 4S valt strikt genomen in Nederland en België niet onder die overeenkomst, omdat het model 11 maanden na het aannemen van de standaard op de markt werd gebracht.

De iPhone-maker heeft inmiddels wel voor 9 euro een adapter te koop voor Europese klanten die een iPhone willen opladen met een andere lader dan die van Apple. De converter past op de 30-pinsconnector aan de onderkant van de iPhone, die Apple ook gebruikt voor laden, data-overdracht en accessoires.

In China troffen klanten de adapter in de doos van de iPhone aan, schrijft MicGadget. De iPhone 4S kwam in de afgelopen week in China uit. Het is onduidelijk of Apple de adapter binnen afzienbare tijd ook in de doos van Europese iPhones zal stoppen. De regels geven geen uitsluitsel over de vraag of Apple zich aan de richtlijnen houdt door een adapter tegen betaling aan te bieden.

bron: tweakers.net