user_mobilelogo

Eugene Kaspersky zegt in een interview dat Apple op beveiligingsgebied tien jaar achterloopt en dat het zijn aantal updaterondes flink zal moeten verhogen. “Welkom in de wereld van Microsoft, Mac. Hij zit vol met malware.”

De mede-oprichter van de Russische beveiligingsfirma deed deze uitspraak in een interview met Computer Business Review tijdens Info Security 2012 in Londen. “Ze zullen weldra begrijpen dat ze dezelfde problemen hebben die Microsoft tien of twaalf jaar geleden hadden”, zegt Kaspersky.

“Ze zullen veranderingen moeten doorvoeren voor onder andere hun updatecyclus en worden gedwongen om meer te investeren in hun beveiligingscontrole voor software.”

De kritische uitlatingen aan het adres van Apple komen op de hielen van een grootscheepse malwareuitbraak op het OS X-platform, die nog altijd in volle hevigheid lijkt te woeden. Door een ongepatcht lek in Java-software kon de zogenoemde Flashback-trojan maandenlang ongehinderd duizenden Macs besmetten. Inmiddels is ook een variant opgedoken van Flashback, die zichzelf in de thuismap van Mac OS X installeert.

Verwarring

Er is intussen verwarring ontstaan over het aantal besmette toestellen. Het eveneens Russische Dr. Web, dat de infectie in eerste instantie opmerkte, zegt dat nog altijd rond de 560.000 Macs besmet zijn, terwijl Symantec veel lagere getallen aanhield. Laatstgenoemde bedrijf trok zijn schatting van 140.000 infecties dan later weer in en zei een verkeerde telmethode te hebben gehanteerd.

Maatregelen

Hoe dan ook, deze plaag lijkt maar niet op te houden en herinnert Apple er op pijnlijke wijze aan dat een nieuw tijdperk is aangebroken voor zijn beveiliging. Dat betekent zeker niet dat het bedrijf de afgelopen jaren heeft stilgezeten.

In de laatste twee grote updates van het OS X-besturingssysteem heeft Apple een ingebouwde malwarescanner geïntroduceerd, XProtect, die in staat is bekende dreigingen op te sporen en neutraliseren.

In de aanstaande versie van OS X, Mountain Lion, zal het bedrijf bovendien een nieuwe technologie introduceren. Mac OS X Gatekeeper beschermt gebruikers van het downloaden van kwaadaardige software door alleen toe te laten om programma’s van geregistreerde ontwikkelaars binnen te halen.

En tenslotte zal Apple zijn ontwikkelaars binnenkort verplicht te stellen apps zo te ontwikkelen dat die voldoen aan nieuwe sandboxing-regelementen, die apps via een virtuele beschermingslaag beletten bestanden of onderdelen van het besturingssysteem te beschadigen.

Microsofts wereld

Ondanks deze maatregelen denkt Eugene Kaspersky echter dat Apples aantrekkingskracht voor malwareschrijvers alleen maar zal groeien.

“Cybercriminelen hebben nu ontdekt dat Mac een interessant werkgebied is”, zegt hij.  “Welkom in de wereld van Microsoft, Mac. Hij zit vol met malware.”

bron: ZDNet.be