user_mobilelogo

Bijna de helft van de telefoons die in België worden verkocht, is een smartphone. Dat zegt provider Mobistar. Drie jaar geleden was nog niet een op de tien verkochte telefoons een smartphone. De toename komt vermoedelijk door prijsdalingen.

Inmiddels zijn goedkope smartphones in de losse verkoop verkrijgbaar voor 60 à 90 euro, waar dergelijke toestellen drie jaar terug nog niet bestonden. Ook het aantal toestellen in de prijsklasse erboven, de midrange-smartphones, is in drie jaar sterk gestegen. Dat leidt in België tot meer verkoop van smartphones, omdat providers daar nauwelijks subsidies geven op toestellen en telefoons dus veelal los worden gekocht. Veel klanten zijn niet bereid om in één klap 500 euro op tafel leggen voor een high-end smartphone.

Het percentage verkochte smartphones steeg in de afgelopen drie jaar van 7 naar 44 procent, zegt Mobistar, een verzesvoudiging van de verkopen. In Nederland is in diezelfde tijd ook een sterke stijging zichtbaar geweest, maar niet zo groot. Het aandeel smartphones in de telefoonverkopen ligt in Nederland inmiddels rond 55 procent. Er komen niet zo vaak verkoopcijfers naar buiten; onderzoeksbureau Gfk verzamelt die, maar klanten moeten ze op last van Gfk vaak geheim houden.

Mobistar laat zich er niet over uit hoeveel smartphonebezitters ook gebruikmaken van mobiel internet. Tussen 2007 en 2010 haalde de flatfee-constructie van providers in Nederland, onbeperkt mobiel internet voor een tientje per maand, veel mensen ertoe over om mobiel internet bij hun abonnement te nemen. Dat was in België niet het geval. Bovendien bleef de ontwikkeling van 3g in België achter; het duurde veel langer voordat 3g overal beschikbaar was en nog zijn niet alle netwerken landelijk dekkend.

bron: tweakers.net