user_mobilelogo

Drie Belgische omroepen - de publieke omroep VRT en de commerciëlen VMMa en SBS - werken aan een gezamenlijke Uitzending Gemist-variant. De zenders willen de providers betrekken bij het project, maar dat verloopt niet zonder slag of stoot.

VRT, VMMa en SBS hebben tegenover De Standaard bevestigd dat ze aan een gezamenlijke 'uitgesteld kijken'-dienst werken, met de naam Rumble. Het oorspronkelijke idee voor het project komt bij VRT vandaan, maar de twee grote Vlaamse commerciële zenders hebben zich erbij aangesloten. Het Nederlandse bedrijf Triple IT, dat eerder voor onder meer de NOS-applicaties ontwikkelde, werkt mee aan het project, evenals Ericsson.

De dienst gaat verder dan het Nederlandse Uitzending Gemist of RTL Gemist, waarbij respectievelijk enkel programma's van de publieke omroep en RTL kunnen worden bekeken. Wanneer de dienst beschikbaar komt, is echter nog niet bekend. Wel start over enkele weken een proef waarbij 'enkele honderden mensen' toegang krijgen.

Volgens De Standaard is er nog geen besluit gevallen over de maandelijkse prijs die gevraagd gaat worden, maar gedacht zou worden aan vijf euro per maand. Er wordt momenteel onderzocht hoeveel gebruikers zouden willen betalen, en óf ze wel willen betalen voor een dergelijke dienst. De kans dat het een gratis dienst wordt, lijkt dus ook aanwezig.

De dienst zal aanvankelijk enkel voor smartphones en tablets beschikbaar zijn, maar de bedoeling is om deze ook via digitale decoders toegankelijk te maken. Daarvoor is medewerking van de kabelaars nodig, en volgens De Standaard heerst er momenteel de nodige onmin tussen de zenders en een van de kabelaars, Telenet.

Volgens de Belgische tak van ZDnet kunnen gebruikers vanuit Rumble 'hoogstwaarschijnlijk' programma's van onder meer VTM, Een, Canvas, Vier, Vijf, Nickelodeon, TMF, MTV en Discovery streamen. Op termijn moet het project de bestaande Uitzending Gemist-varianten vervangen.

Vooral De Persgroep, dat VMMa voor de helft bezit, zou ruzie hebben met Telenet. De uitgever zou meer geld willen voor het gebruik van zijn programma's en wil een vergoeding krijgen voor VMMa-programma's die worden opgenomen met een digicorder. De Persgroep geeft in Nederland onder meer Tweakers.net uit.

De drie zenders probeerden eerder de overheid zover te krijgen om het zogenoemde mediacreet aan te passen, zodat de kabelaars geen nieuwe diensten zoals uitgesteld kijken zouden mogen introduceren zonder toestemming van de zenders. De volksvertegenwoordiging ging daar niet mee akkoord, maar behandelt binnenkort een wetsvoorstel met diezelfde strekking. Telenet heeft hierover zijn onvrede uitgesproken.

bron: tweakers.net