user_mobilelogo

Nieuwe gebruikers kunnen geen Google Apps free-account meer aanmaken. Wie vanaf nu Google-diensten op zijn eigen domein wil gebruiken, moet hiervoor betalen. Voor bestaande gebruikers van de gratis Google Apps-versie verandert er niets.

Google logoAls gevolg van de wijziging moeten vanaf nu alle nieuwe Google Apps-gebruikers € 40 per gebruiker per jaar betalen voor de dienst. Tot nu toe bood Google nieuwe Apps-gebruikers de mogelijkheid om te kiezen tussen een gratis en een betaalde versie. Betalende gebruikers ontvangen onder andere meer opslagruimte en ondersteuning. Voor bestaande gebruikers van de gratis versie verandert er niets. Ook kunnen scholen en universiteiten nog steeds gratis overstappen op Apps.

Volgens Google bood de gratis variant niet de 'juiste ervaring' voor bedrijven, omdat ze deze snel zouden ontgroeien en behoefte zouden hebben aan support en meer opslagruimte voor e-mail. Daarnaast moesten consumentengebruikers van de dienst vaak langer wachten voor nieuwe features in Google-diensten, omdat die in Apps doorgaans later werden ingevoerd. Het bedrijf wilde zeker weten dat nieuwe features stabiel genoeg waren voor bedrijven. Google raadt consumenten die zijn Apps-diensten willen gaan gebruiken, daarom aan om een normaal Google-account aan te maken.

Volgens The Wall Street Journal haalde Google het afgelopen jaar circa 1 miljard dollar binnen met de verkoop van Google Apps. Meer dan vijf miljoen bedrijven zouden Google Apps gebruiken, hoewel die in veel gevallen de gratis variant gebruiken. In totaal zou Apps 40 miljoen gebruikers hebben. Google Apps biedt bedrijven de mogelijkheid om Google-diensten te gebruiken met een eigen domeinnaam, en bestaat sinds 2006.

bron: tweakers.net