user_mobilelogo

Telenet wil abonnees nog voor de zomer de mogelijkheid bieden om CI-kaarten te gaan gebruiken. Daarmee maakt Telenet een einde aan de verplichting om een Digibox-decoder af te nemen.

Belgische tv-kijkers ageren al enige tijd tegen de verplichting om een door de kabelaar geselecteerde settopbox te gebruiken. Niet alleen maakt dit het onmogelijk om digitale televisie te kijken met behulp van een CI-kaart, een mogelijkheid die vrijwel elke moderne hdtv biedt, maar de kijker kan ook besparen op het stroomverbruik en de huurkosten. Consumentenorganisatie Test-Aankoop is een petitie gestart om de klachten te bundelen.

Telenet heeft inmiddels gereageerd op de kritische geluiden en laat weten dat zijn klanten nog voor de zomer de mogelijkheid krijgen om een losse CI-module te gaan gebruiken in plaats van een Digibox-decoder. Woordvoerder Stefan Coenjaerts kon aan ZDnet echter nog niet laten weten wanneer de module precies beschikbaar zal komen en hoeveel deze gaat kosten. Wel zal de kijker volgens Coenjaerts moeten inboeten aan functionaliteit omdat veelal een opnamemogelijkheid en toegang tot interactieve diensten ontbreken.

Ook iptv-aanbieders gaan de mogelijkheid bieden om de televisie het decoderwerk op te laten knappen. Zo werkt Belgacom samen met Samsung om dit mogelijk te gaan maken.

bron: tweakers.net